home
nieuws

over STUDIO 1:1
contact


PROJECTEN

> ECOLOGISCH ENERGIE NETWERK
> DE BIOLOGISCHE KLOK
> VOGELSTAD
> STEDELIJKE ZOOGDIEREN COLLECTIE
> EENDENSTRAAT
> STUW IN ZICHT
> SPORTKOOI
> TOEGEVOEGDE REALITEIT
IN DE WIJK
> STEDELIJKE PATRONEN
> RENOVATIE STRIP
> ICT EXPERTISE CENTRUM
> LANGS DE LIJN
> VLINDERTUIN
> HERBESTEMMING DOOR VERBINDING
> ANIMATIE HEK

 

 

 

 

 

 

 

 

 PROJECT:
ICT expertise centrum
'De Vedieping'
download: PFD De verdieping

LOCATIE:
Paletsingel 32
Zoetermeer

OPDRACHTGEVER:
Stichting Kennisnet
www.kennisnet.nl

DATUM:
opleverdatum: 2 februari 2011

ONTWERP:
Lucas Zoutendijk
Eveline Visser

...................................................

LINKS
- De Architect
- Contemporist
- Design Round
- Kennisnet
- Bredeschool
- Swift live achiever
- Home designs inspiration
- Daily Clicker
- Design (dot) fr
- Design daily.ru

YOU TUBE LINKS:
- 21 Learners
- De verdieping
- De verdieping (2)
..................................................

UITVOERING:
- Instaal
- De Wettersnijder
- Blokmeubel
- Jet en Kees
- Pixelhobby
- Feek
- Uitvoerende kunst

..................................................DE BOER- TECHNIEKEN


INSTAAL


TWENTE HART SAFE


DE WETTERSNIJDER


UITVOERENDE KUNST

..................................................

..................................................

..................................................

 

.................................................. 

 

 

 

 

ICT EXPERTISE CENTRUM
EEN EXPERTISE CENTRUM OP HET GEBIED VAN ICT


Een ruimte waar docenten, rectoren en managers uit het onderwijs zich kunnen laten inspireren door de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT.

studio1:1

STICHTING KENNISNET
Stichting Kennisnet is een expertise centrum op het gebied van ICT in Nederland. Kennisnet biedt als publieke ict- ondersteuningsorganisatie alle onderwijsinstellingen in het basis-, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs onafhankelijke expertise en gratis diensten bij het effectief gebruik van ict.


studio1:1

AANLEIDING EN ONTWERP OPGAVE:
Kennisnet huurt een aantal etages in een kantoorpand aan de Paletsingel te Zoetermeer. De vraag was om voor de 3e etage, die leeg is komen te staan, een ontwerp te maken voor een ICT ‘experience center’. Vooralsnog ging Kennisnet altijd naar scholen door heel Nederland toe. Met deze ruimte wilden zij een plek creëren in hun hoofdkantoor waar de ‘ambassadeurs’ uit verschillende onderwijs lagen terecht kunnen. Docenten, rectoren en managers kunnen in deze ruimte de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ICT ervaren, en het hebben over de mogelijkheden en toepassingen in het onderwijs. Belangrijk in de ontwerp opgave was dat de groepen, naast de leerzame ICT ervaring, ook geinspireerd raken door de indeling van de verdieping en gebruiken van (in het onderwijs toepasbare) materialen.

PROGRAMMA VAN EISEN:
Ruimte waar voor een groep van max. 30 personen een ‘klassesetting’ na te bootsen is. Minimaal 5 werkplekken voor groepjes van max. 6 pers. Stroom en internet moet overal en flexibel aanwezig zijn. Ruimte voor opslag van stoelen ed.

INNOVATIEVE MATERIALEN
Waar nieuwe ontwikkelingen komen, worden andere oud, maar blijven een herinnering. Deze ICT-iconen hebben in ons voorstel een plek gekregen tussen de nieu- wste ICT ontwikkelingen die er gaan komen. Met de gedachte hoe scholen en docenten op een makkelijke en inventieve manier materialen en ruimtes beter kunnen benutten, hebben wij 3 drie ontwerpen voor muurbekleding gemaakt. Deze kunnen als aanleiding of inspiratiebron dienen om, eventueel met een groep, klaslokalen meer identiteit en (les)inhoud te geven. Materialen en technieken zijn te voelen en te zien, die toepasbaar zijn in het onderwijs. Zo zitten akoestische oplossingen verwerkt in een paneel van tweedehands toetsenborden, en hangen LED-tl lampen als looproutes parralel aan de ‘print’lijnen op de vloer. Strakke banken van zacht foam en een vergrootte blauwe internet stekker van piepschuim nodigen je uit om aan de slag te gaan!

 

 

 

 

fotografie: Sanne Donders


DETAILS

BAR:
Centraal in De Verdieping staat de bar. Vanuit het gebruik van de totale ruimte een erg belangrijk punt. Doordat de bezoekers hierdoor vrij zijn om ten alle tijden zelf een lek- ker kopje koffie te pakken. Zo zit er ook een open-koeling in verwerkt, zodat men zich vrij voelt om te pakken en zich de ruimte meer gaat toeeigenen. Aan het uiteinde van de bar is een werkplek met genoeg ruimte voor 8 personen. In het blad van de bar zijn 9 stroom- en 2 data punten verwerkt (zie detail tekening).GEGEVENS - BAR:
Object: Bar Materiaal: RVS buizen, 25mm gespoten met slagvaste lak Afmeting: 600 x 80 x 110 cm (lxbxh)
Leverancier: Instaal te Bergeijk
Overig: Zowel water toe- en afvoer als data- en stroom kabels geintegreerd in de buizen. Voor zowel het afvoer putje van de wasbak, als het rooster in de koeling is met een laser het patroon van een printplaat gesneden.TOETSENBORD PANEEL:
Ook dit paneel, dat achter de bar hangt, is een ode aan de bekende ICT taal. Toetsen bestaan nog vollop, maar hoe lang duurt het nog totdat deze zijn verdwenen? Dit paneel is in samenwerking met een docente (en ZZPer) gemaakt. De honderden 2e hands toetsenborden heeft zij met behulp van de school bij elkaar gekregen, en alle toetsen handmatig erop gelijmd.INFORMATIE - TOETSENBORD PANEEL:
Object: Toetsenbord-wand
Materiaal: Akoestisch glaswol, toetsenbord toetsen.
Afmeting: 600 x 10 x 120 cm (lxbxh)
Leverancier: Uitvoerende Kunst
Overig: Doordat de toetsen een tussenruitme hebben van 3 mm, blijft 1/3 van het oppervlakte open, waardoor de glaswol zijn akoestische werking behoudt.‘INTERNET STEKKER’: In de hoek van De Verdieping staat een vergrootte ‘internetstekker’. De grootte van het object is in de rest van het object doorgevoerd, zoals het dikke tafelblad en de bouten. Het is een gewild object tijdens groepen, en wordt als een soort denk-tank ervaren.GEGEVENS - INTERNET STEKKER:
Object: semi-open werkplek plek voor max 6 personen
Materiaal: EPS (piepschuim) met een polymeerlaag.
Afmeting: 280 x 200 x 240 cm (lxbxh)
Leverancier: Wettersnijer te Ijlst
Overig: Stroom en data verwerkt in de kopse kant van de tafel.


PIXELWAND:
Een middag bij het Experience Center van Kennisnet staat voor vernieuwing en innovatie. Dit wordt vaak gekoppeld aan nieuwe strakke apparaten en technieken die je doen verbazen zoals Augmented Reality. Denkend aan het onderwijs en basis princiepen van veel van deze technologieën, kan de pixel niet worden overgeslagen. Ook al wordt het nog steeds in de meeste apparaten met een beeldscherm gebruikt, doet het aan als iets ouds. Om een ode aan deze grondslag van de monitor te brengen hebben wij een wand bekleed met kleine pixels. Hierdoor wordt iets digitaals tastbaar, en door de grootte van de wand zou je je kunnen verbazen over wat er gebeurd wanneer je een foto maakt op je mobiel van 5 miljoen pixels.GEGEVENS - PIXEL WAND:
Object: Pixelwand
Materiaal: plastic ‘basisplaatjes’ en dopjes van 1 x 1 mm.
Afmeting: 650 x 250 cm (lxb)
Leverancier: PixelHobby Inc. te Wervershoof
Overig: Dit onderdel is uitgevoerd door een grote groep ‘pixel-liefhebbers’ die voornamelijk bestaat uit oudere dames in Hengelo!


UITVOERING


ONTWERPBELEVING:
De meeste apparaten en devices zullen nieuw zijn voor de bezoekers. Nieuwe technieken en mogelijkheden, die doen verbazen en verwonderen. Hoe kan dat, hoe werkt dat precies? Nieuwsgierigheid. Dingen die eerst onmogelijk leken, kun je nu zelf vasthouden en met je eigen ogen zien. Alsof fantasie werkelijkheid wordt.

EXPERIENCE:
Most of the equipment en devices will be new for the visitors. New
techniques en possibilities, that surprise and amaze. How is that
possible, how does it work exactly? Curiosity.
Now you can hold and see the things that always seemed to be
impossible, as if fantasy becomes reality.FANTASIE:
Met als doel om die beleving te versterken en door te voeren in het ontwerp, zijn wij gaan werken met het ver- schalen van bestaande objecten. Ook door het toepassen van veel verschillende materialen op bijzondere manieren kunnen de bezoekers blijven voelen en verbazen.

FANTASY:
With the goal to intensify this experience and to implement it in the
design, we started to blow up existing materials or components. Also
because of the use of innovative materials, visitors can keep feeling
and be amazed.


GEBRUIK VAN DE RUIMTE:
Een ander belangrijk aspect is de manier waarop de bezoekers met elkaar, en de ICT-devices, om gaan. In het ontwerp hebben we verschillende plekken gecreeerd die allemaal om een ander gebruik vragen. Zo kan je ergens even snel en vrijblijvend bij gaan zitten of staan, terwijl een andere plek als een soort denk-tank fungeeert doordat hij semi-afgesloten is van de ruimte.
Verder hebben we gekeken naar bestaande objecten en meubels die binnen ons concept zouden passen. Maar om het totaalbeeld zo sterk mogelijk te maken, is het merendeel in het interieur naar eigen ontwerp.

USE OF SPACE:
Another important aspect is the way people interact with each other,
and the ICT devices. In the design we created a number of different
workspaces that all ask for a different use. As an example you can
temporary stand or sit somewhere for a short period, while another
object functions as a think-tank because it is semi-closed.
For the rest we looked at already existing object and furniture that
would fit the concept. But to in order to create a strong total-image,
most of the objects in the interior is own design.


EXTERNE PARTIJEN:
Bij de ontwerp- en uitvoerende fase hebben we een aantal andere ontwerpers betrokken. Hiervan is een aantal ook afkomstig van de Design Academy, maar ook een groep hobbisten (dames op leeftijd uit Hengelo) en een docente heeft, met hulp van haar klas en congieren, een onderdeel hebben uitgevoerd.

EXTERN PARTIES:
During the design- and implementation phase we involved a few other
designers. Some of them are also from the Design Academy, but also a
group of hobbyists (elderly ladies from Hengelo). And a teacher has,
with help from her class and concierge, also produced an element in
the interior.

.................................................................................................................